Adet gecikmesi, pozitif gebelik testi sonucu, bulantı, kusma ve memede hassasiyet gibi belirtiler hem normal hem de dış gebelik belirtileri arasındadır.
Eğer gebelik sonlanmışsa ve yapı rahim boşluğuna düşebilecek durumdaysa görülebilir. Rahim ağzına ve vajen dokusuna yerleşmiş gebeliklerde gebeliğin sonlanma durumunda görülme ihtimali daha fazladır.
Bir takım hormonal dengesizlikler veya döllenmiş yumurtanın anormal gelişimi de dış gebeliğin ortaya çıkmasında bir rol oynayabilir.
Bunların dışında kan testleri ile gebelik hormonları olan progesteron ve beta-HCG değerlerine de bakılır. Bir gebelik oluşmuş ise bu iki hormonun değerlerinde oynamalar olacak, dış gebeliğe tanı koymak için ise hormon seviyeleri kontrol edilebilir.
Rahmin iç astarı olan endometrium dokusunun rahim dışında da bulunması fallop tüplerini tıkayabilir ve dış gebelik riskini yükseltebilir.
Cerrahi: İlaç veya bekleme tedavisine uygun olmayan ya da ilaç tedavisine yanıt veremeyen hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi yaklaşımda genellikle kapalı yöntem olarak bilinen laparoskopik operasyon tercih edilir.
Aşağıdakiler dahil olmak üzere ektopik gebelik belirtileri veya semptomlarınız varsa acil tıbbi lawnım alın:
Bireyin gösterdiği belirtiler ve semptomlar, kanın biriktiği yer ve hangi sinirlerin tahriş olduğuna bağlı olarak değişir. Karnın tek tarafında şiddetli, bıçak saplanması gibi ağrı, kilo kaybı, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtiler de ektopik gebelikle ilişkilendirilebilir.
Dış gebelik en fazla kaç hafta sürer? Dış gebelik genellikle normal bir gebelik süresince ilerlemeyip normal bir hamilelik haline de gelmez. Çoğunlukla fallop tüplerinin yırtılması ve hayati tehlike oluşturan kanama gibi komplikasyonları engelleme amacıyla ektopik bir gebe durumunu acilen tedavi etmek gerekmektedir. Tedavi yoluna karar verilirken dikkate alınan faktörler arasında dış gebeliğin büyüklüğü ve yerleşimi, kadının sağlık durumu ve gelecekteki üreme yeteneğini koruma isteği bulunur.
Oluşan kanamanın bir an önce kontrol altına alınması gerekmekte olup, hasar gören fallop tüplerinin ise ya hepsi ya da bir kısmı ameliyat ile alınmak zorunda kalınır. Yapılan cerrahi girişimler açık ya da kapalı tekniklerle gerçekleşebilir.
Enflamasyon veya enfeksiyon. Bel soğukluğu veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, tüplerde ve diğer yakın organlarda iltihaplanmaya neden olabilir ve dış gebelik riskinizi artırabilir.
Gebelik esnasında bulaştığında, bebeğin gelişimini Detaylı Bilgi Burada bozan ve sakatlığa neden olabilecek bazı enfeksiyonlar vardır. Bunlar bazı kan testleri yapılarak araştırılır. Bu hastalıklara karşı bağışıklığı olmayan kadınlara gebelik öncesi aşı uygulanır. Geç ve güç gebe kalan hastalara gebeliği kolaylaştıracak ve yumurtlama zamanını belirleyecek önerilerde bulunulur.
Özellikle erken hamilelik döneminde vajinal yoldan kanama varsa dış gebelik akılda tutulmalıdır.
Şiddetli Karın Ağrısı: Dış gebelik, genellikle karın bölgesinde şiddetli ağrıya neden olur. Bu ağrı, bir tarafta yoğunlaşabilir ve zamanla artabilir. Karın ağrısı dış gebeliğin en yaygın belirtisidir ve hemen tıbbi yardım gerektirir.